پنجه افکندن با اضطراب : آیا رژیم غذایی میتواند اثرگذار باشد؟
برگرفته از وبگاه مایوکلینیک، ترجمه از «سهثیل هوشداران»،بخش آی تی بیمارستان دنا ( 10 خرداد 1401)
آیا درست است که برخی غذاها اضطراب را بدتر میکند و برخی دیگر اثری آرامبخش دارند؟
پاسخ از دکتر کِرِگ سُوْچِک L.P.
علائم اضطراب میتواند باعث شوند احساس ناخوشی کنید. پنجه افکندن با اضطراب میتواند یک چالش باشد و اغلب مستلزم ایجاد تغییرات در سبک زندگی است. هیچ تغییری در رژیم غذایی وجود ندارد که بتواند اضطراب را درمان کند، اما پاییدن آنچه میخورید ممکن است کمک کند.
این مراحل را امتحان کنید:
- صبحانهای بخورید که حاوی مقداری پروتئین باشد. خوردن پروتئین در صبحانه میتواند به شما کمک کند تا مدت بیشتری احساس سیری کنید و قند خونتان را ثابت نگه دارید تا در شروع روز انرژی بیشتری داشته باشید.
- کربوهیدراتهای پیچیده بخورید. تصور میشود کربوهیدراتها میزان سروتونین را در مغز شما افزایش میدهند که اثر آرامبخشی دارد. از غذاهای غنی از کربوهیدراتهای پیچیده مانند غلات کامل استفاده کنید – به عنوان مثال، بلغور جو دوسر، کینوآ، نان های سبوسدار و غلات سبوسدار. از غذاهای حاوی کربوهیدراتهای ساده مانند غذاها و نوشیدنی های پرشکر دوری کنید.
- مقدار زیادی آب بنوشید. حتی کمآبی خفیف میتواند بر خلق و خوی شما تأثیر بگذارد.
- الکل را محدود یا از آن اجتناب کنید. اثر آنی الکل ممکن است آرامبخش باشد. اما همچنان که الکل توسط بدن شما پردازش میشود، میتواند شما را عصبی کند. الکل همچنین میتواند در خواب اختلال ایجاد کند.
- کافئین را محدود یا از آن اجتناب کنید. از نوشیدنی های کافئین دار خودداری کنید؛ آنها میتوانند شما را بی قرار و عصبی و خواب را مختل کنند.
- به حساسیتهای غذایی توجه کنید. در برخی از افراد، برخی غذاها یا افزودنی های غذایی میتوانند واکنش های فیزیکی ناخوشایندی ایجاد کنند. در افراد خاصی، این واکنشهای فیزیکی ممکن است منجر به تغییرات خلقی، از جمله تحریکپذیری یا اضطراب شود.
- سعی کنید غذاهای سالم و متعادل بخورید. تغذیه سالم برای سلامت کلی فیزیکی و روانی مهم است. میوه ها و سبزیجات تازه فراوان بخورید و پرخوری نکنید. همچنین خوردن ماهی های سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 مانند سالمون به طور منظم میتواند کمک کند.
تغییرات در رژیم غذایی شما ممکن است در خلق و خوی عمومی یا احساس عافیت شما اثرگذار باشد، اما جایگزینی برای درمان نیستند. تغییرات سبک زندگی، مانند بهبود عادات خواب، افزایش حمایت اجتماعی، استفاده از تکنیکهای کاهش استرس و ورزش منظم نیز میتواند کمککننده باشد. صبور باشید، زیرا ممکن است مدتی طول بکشد تا این تغییرات بر اضطراب شما تأثیر بگذارد.
اگر اضطراب شما شدید است یا با فعالیت های روزمره یا لذت بردن از زندگی تداخل دارد، ممکن است به مشاوره (روان درمانی)، دارو یا درمان های دیگر نیاز داشته باشید.