[2 خرداد 1401؛ برگرفته از وبگاه یونیسف؛ مترجم سهیل هوشداران]
سه ماهه اول (13هفته اول بارداری)
تبریک – شما در شرف مادر شدن هستید! پدر و مادر شدن تجربهای هیجانانگیز و ارضاکننده است، اما گاهی اوقات هم می تواند حس استیصال داشته باشد و احتمالاً سوالات زیادی برای شما پیش می آید. این قابل انتظار است و امیدواریم این راهنما همراه مفیدی در طول بارداری شما باشد. در طول 13 هفته اول بارداری، بدن شما در حال رشد و تغییر است، و بدن کودک شما نیز همینطور. در اینجا چیزی است که هنگام شروع این سفر شگفت انگیز با هم بدانید.
سه ماهه دوم (هفته های 13 تا 28 بارداری)
کودک تان چگونه دارد رشد می کند؟
در طول سه ماهه دوم، اندامهای داخلی و عملکردهای بدنی کودک شما به روش پیچیدهتری در حال رشد هستند. در این هفته های حساس:
- استخوان ها شروع به سفت شدن می کنند
- پوست شروع به ضخیم شدن می کند
- ناخن های پا شکل می گیرند
- سیستم عصبی شروع به رشد می کند
- شنوایی شروع به رشد می کند
- بخشی از مغز که حرکات حرکتی را کنترل می کند به طور کامل شکل می گیرد
- پلک ها می توانند باز و بسته شوند
- ضربات پا قوی تر هستند
- دستگاه گوارش دارد کار می کند
- ریه ها به طور کامل شکل می گیرند
رشد جنین به دلایل متعددی می تواند به طور قابل توجهی متفاوت باشد، اما در ابتدای سه ماهه دوم، جنین شما حدود 10 سانتی متر (4 اینچ) و وزن آن حدود 28 گرم (1 اونس) خواهد بود. زمانی که سه ماهه دوم بارداری شما به پایان می رسد، کودک در حال رشد شما حدود 35 سانتی متر (14 اینچ) طول و 1 تا 2 کیلوگرم (2 تا 4 پوند) وزن خواهد داشت [تصاویر از کلینیک کلیولند]. برای اطلاعات بیشتر در مورد کشورتان، لطفاً به وزارت بهداشت خود مراجعه کنید.
چه زمانی مراقبت بهداشتی ام را ببینم؟
در طول سه ماهه دوم بارداری، باید یک نوبت در هفته ۲۰ و یکی دیگر در هفته ۲۶ داشته باشید. برای توصیه در کشورتان، لطفاً با وزارت بهداشت یا مراقب بهداشت خود تماس بگیرید.
چیزهایی که باید حواستان باشد
در حالی که همه زنان حاملگی را متفاوت تجربه می کنند، اگر تجربه کردید با مراقب بهداشتی خود صحبت کنید:
- گرفتگی یا درد شکم شدید
- تب بیش از 38 درجه سانتیگراد (100 درجه فارنهایت)
- خونریزی یا مایعات واژینال
- تورم ناگهانی یا شدید
- ترشحات بدبو از واژن
- ادرار دردناک
- سردردهای شدید و مداوم
- استفراغ خون
- تنگی نفس
- تپش قلب
- تاری دید
سوال: آیا کودک صدای خارج از رحم را نمی شنود؟
جواب: در اواسط سه ماهه دوم، کودک تان ممکن است به صداهای بلند با حرکتی بهت آمیز واکنش نشان دهد و دست ها و پاهایش را تو می دهد.
سه ماهه سوم بارداری (هفته های 29-40 بارداری)
تبریک، به مرحله نهایی رسیده اید! به زودی به عضوی زیبای جدید در خانواده خود خوش آمد خواهید گفت. ممکن است در این هفته های آخر احساس خستگی و ناراحتی بیشتری داشته باشید، اما لازم است چشم انتظار چیزهای زیادی باشید!
چه احساسی دارید
برخی از همان ناراحتی هایی که در سه ماهه دوم بارداری داشتید ادامه خواهند داشت. به علاوه، بسیاری از زنان نفس کشیدن را سخت مییابند و متوجه میشوند که باید بیشتر به دستشویی بروند. این به این دلیل است که کودک دارد بزرگتر می شود و به اندام های شما فشار بیشتری وارد می کند. نگران نباشید، کودک شما خوب است و این مشکلات پس از زایمان کاهش می یابد.
علائم رایج
در حالی که هیچ دو بارداری مشابه نیستند، برخی از علائمی که ممکن است در سه ماهه سوم خود تجربه کنید عبارتند از:
رفلاکس اسیدی (سوزش سر دل)
هموروئید
تنگی نفس
حساسیت سینه
ناف بیرون زده
مشکل در خوابیدن
تورم در انگشتان، صورت و مچ پا
خودمراقبتی
از آنجایی که کودک شما در حال رسیدن به ترم کامل است، ممکن است در سه ماهه سوم خود احساس ناراحتی بیشتری نسبت به سه ماهه دوم داشته باشید. برای مدیریت برخی از ناراحتیها، پس از اینکه ابتدا با ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی خود مشورت کردید، برخی از روشهای زیر را امتحان کنید. یادتان باشد، رولست انتخاب ها همیشه بر اساس ترجیحات شما و آنچه در دسترس شما است انجام شود.
برای سوزش سر دل، از پزشک خود در مورد اصلاح رژیم غذایی و سبک زندگی راهنمایی بخواهید. اگر اینها کمکی نکرد، می توان از داروهای ضد اسید برای علائم مشکل ساز استفاده کرد.
برای مشکل خوابیدن، سعی کنید از یک بالش برای حمایت از کل بدن خود یا فقط مناطق خاصی که به آن نیاز دارند برای کمک به کاهش تنش در هنگام استراحت استفاده کنید.
غذاهای سالم و ورزش منظم در سه ماهه سوم بارداری و در تمام دوران بارداری مهم هستند. با روال عادی ورزشی خود پیش روید، اما خود را خسته نکنید. به عنوان یک قاعده کلی، شما باید بتوانید در حین ورزش مکالمه داشته باشید. همیشه در مورد ورزش در دوران بارداری با پزشک خود مشورت کنید. به خوردن انواع غذاها ادامه دهید تا مطمئن شوید که انرژی، پروتئین، ویتامین و مواد معدنی کافی دریافت می کنید.
براکستون هیکس (انقباضات کاذب)
در طول سه ماهه سوم، انقباضاتی را نیز تجربه خواهید کرد که می تواند نشانه لیبر واقعی یا کاذب باشد. دردهای «لیبر کاذب» براکستون هیکس نامیده میشوند و راهی هستند که بدن تان را برای لیبر واقعی آماده میکند. آنها ممکن است شبیه دردهای قاعدگی یا سفت شدن شکم باشند.
هیچ درمان پزشکی برای براکستون هیکس وجود ندارد، اما مواردی وجود دارد که می توانید به دلیل کاهش ناراحتی، از جمله:
- نوشیدن آب
- تغییر وضعیت (اگر دراز کشیده اید، پیاده روی کنید و بالعکس)
- آساییدن با چرت زدن، خواندن کتاب یا گوش دادن به موسیقی آرام بخش
اگر اینها درد را کاهش ندهد و اگر متوجه شدید که انقباضات تان مکررتر یا شدیدتر می شود، با مراقب بهداشتی تان تماس بگیرید.
رفتن به لِیبِر
اکثر زنان بین هفته های 38 تا 41 وضع حمل می کنند، اما هیچ راهی برای اطلاع از لحظه دقیق رفتن به لیبر وجود ندارد.
هنگامی که لیبر شروع می شود، دهانه رحم منبسط می شود و ماهیچه های رحم در فواصل منظم شروع به منقبض شدن می کنند و به مرور زمان نزدیک تر خواهند شد. انقباضات شبیه دردهای قاعدگی، اما شدیدتر حس خواهند شد. همانطور که رحم شما منقبض می شود، ممکن است در کمر یا لگن تان احساس درد کنید و شکم تان سفت خواهد شد. هنگامی که رحم تان آسوده شود، شکم تان دوباره نرم خواهد شد.
علاوه بر انقباضات، برخی از علائم دیگر شروع لیبر عبارتند از:
آنگاژمان سر جنین(احساس پایین تر افتادن جنین)
از دست دادن پلاگ مخاطی (شما متوجه افزایش ترشحات شفاف یا صورتی خواهید شد)
شکستن آب (پارگی غشاها)
توجه به این نکته مهم است که ممکن است قبل از شروع لیبر متوجه برخی از این تغییرات نشوید. اگر فکر می کنید در لیبر هستید، با مراقب بهداشتی تان تماس بگیرید.
کودک تان چگونه دارد رشد می کند
در این مرحله نهایی رشد، کودک شما در حال آماده شدن برای ترک رحم است. بین شروع سه ماهه سوم تا تولد:
- چشم ها می توانند تغییرات نور را حس کنند
- ممکن است سر کمی مو داشته باشد
- می تواند لگد بزند، چنگ بزند و کش بیاید
- اندام ها شروع به فربه شدن می کنند
- استخوان ها سفت می شوند
- سیستم گردش خون کامل است
- سیستم اسکلتی عضلانی کامل شده است
- ریه ها، مغز و سیستم عصبی رشدیافته اند
- چربی همچنان اضافه می شود
رشد جنین به دلایل مختلفی می تواند به طور قابل توجهی متفاوت باشد، اما در ابتدای سه ماهه سوم، طول جنین شما حدود 35 سانتی متر (4 اینچ) و وزن آن از 1 تا 2 کیلوگرم (2 تا 4 پوند) خواهد بود. در زمان زایمان، نوزاد شما حدود 46 تا 51 سانتی متر (18 تا 20 اینچ) طول و کمی بیش از 3 کیلوگرم (7 پوند) وزن خواهد داشت [تصاویر از کلینیک کلیولند]. برای اطلاعات بیشتر در مورد کشورتان، لطفاً به وزارت بهداشت خود مراجعه کنید.
چه زمانی با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی ام ملاقات کنم؟
در طول سه ماهه سوم بارداری، رواست که پنج جلسه با پزشک خود داشته باشید: در 30 هفته، 34 هفته، 36 هفته، 38 هفته و 40 هفته. برای توصیه در کشور خود، لطفاً با وزارت بهداشت یا ارائه دهنده بهداشت خود تماس بگیرید.